Overvejelser om at udkomme

‘Er du bange for at udkomme?’ spørger en spinkel kvinde mig, mens hun ser opmærksomt pĂĄ mig. Vi sidder pĂĄ en legeplads med septembers blĂĄ-blĂĄ himmel hvælvende over os. Jeg kan mærke en indre sitren strømme fra hende. Hun er ved at være færdig med sin egen bog og er i syv sind over, hvorvidt hun vil fĂĄ den udgivet. Om hun magter det, der følger med.

Jeg kan godt forstå hende. Jeg ved heller ikke, hvad jeg skal mene om hele cirkusset, herunder opmærksomheden og anmeldelserne. Jeg læste en gang i et interview med den amerikanske forfatter Paul Auster, at han aldrig læser anmeldelser. Hverken de gode eller de dårlige. De forstyrrer ham. Fra den dag holdt jeg også op med at læse anmeldelser.

Inden min debutbog udkom tænkte jeg ikke over, hvad der sker, når en bog rammer verden. Jeg kastede mig bare ud i det. Hvis jeg havde tænkt for meget, var det ikke sikkert, jeg havde gjort det. Fordi sandheden er, at de to gange jeg har udgivet en bog, har jeg efterfølgende følt mig mørbanket. Både af det gode, som af det mindre gode. Oplæsninger, interviews, opmærksomhed, mangel på opmærksomhed, det hele. Det er lidt lige som at blive kastet ind i en boksekamp med flere omgange. Uagtet om jeg har vundet, tabt eller det blev uafgjort, har jeg efterfølgende skullet finde mig selv igen. For mig er det klart processen med at skrive bogen, som er den bedste del.

I samme interview med Paul Auster beskrev han ogsĂĄ noget i stil med, at nĂĄr hĂĄbefulde forfattere spørger ham om, han kan anbefale at blive forfatter, svarer han gerne: ‘Hold dig fra det’. NĂĄr de gĂĄr ham pĂĄ klingen, gentager han: ‘Hvis jeg var dig, ville jeg holde mig fra det’. Hvis de særlig vedholdende stadig ikke er skræmt væk, svarer han: ‘Ok, hvis du vitterligt ikke kan lade være, sĂĄ gør det og nyd det’.

Det er Paul Austers ord, som jeg genfortæller til min veninde, for jeg kan ikke sige det bedre selv. Det er i perioder utaknemligt og ensomt at være forfatter eller kunstner. Men hvis du virkelig ikke kan lade være, sĂĄ gør det. Og nyd det. Det er nemlig ogsĂĄ ubeskriveligt sjovt, inspirerende og givende – og det opvejer alt andet.

Og så slutter jeg af med mine egne ord: Nemlig at jeg tror på hende og håber, hun vil udgive sin bog, for jeg vil rigtig gerne læse den.


2 thoughts on “Overvejelser om at udkomme

  1. Jeg giver dig og Paul ret, Louise.

    Man kan ogsĂĄ tilføje, at man som kreativ ikke har den store kontrol over, hvad der kommer ud af en – det er selvstændigt skabende processer, som man egentlig bare formidler. Derfor giver det vel heller ikke mening at hænge sig alt for meget i, hvad (mere eller mindre) tilfældige mennesker mener om ens værk.

    Fatteren Stephen King blev engang spurgt, hvorfor han altid skrev horror, og hans svar var: Why do you assume I have a choice?

    SĂĄdan er det “desværre” nok bare at være skabende kunstner, og man mĂĄ sĂĄ bare forsøge at følge sit flow sĂĄ uforstyrret som muligt – selv om det kan være hundesvært 🙂

  2. Touché! Det kreative flow er uregerligt og uforudsigeligt, det kan føre en steder hen, man ikke nødvendigvis have forventet. Men overgiver man sig til oplevelsen, er det hele turen værd …

Comments are closed.