Når flaget skal sættes på halvt

Morgenen efter Oluf Palme blev skudt, satte min far flaget p√• halvt. ¬†Jeg stod ude i haven og s√• undrende til. Jeg var 11 √•r, interesserede mig ikke for ret meget andet end mig selv, mindst af alt Sveriges afd√łde statsminister. Men dagen rager op i min erindring, fordi min far for eneste gang nogensinde flagede p√• halvt, og fordi han talte med mig om, hvorfor man b√łr vise sin holdning, n√•r noget s√• forstemmende sker.

Da krigen br√łd ud i Jugoslavien i 1990, sad jeg inde i et ildelugtende klasselokale. Min ellers mavesure historiel√¶rer havde k√łrt fjernsynet frem og t√¶ndt for CNN, for nu skete der noget af historisk betydning. Gardinerne var trukket for, der lugtede af sved og banan, og billederne p√• tv‚Äôet var uvirkelige, forvirrende og k√łrte i ring. Jeg husker, at jeg blev siddende i lokalet det meste af dagen for at fors√łge at fatte, hvad der skete.

Samme fornemmelse havde jeg 11. september 2001, da jeg sad sammen med mine medstuderende p√• et lille kollegiev√¶relse i England og s√•, hvordan Twin Towers styrtede sammen. Senere gik vi til forel√¶sning, som blev aflyst af en historiker med stram fletning ned af ryggen. I stedet t√¶ndte hun for BBC. Igen uvirkelige billeder som k√łrte i ring.

I onsdags var jeg travl p√• arbejdet, da jeg s√• overskrifter om skuddrama i Paris. Jeg arbejdede ufortr√łdent videre, men holdt mig l√łbende opdateret om udviklingen p√• nettet. Da jeg kom hjem i de tidlige aftentimer, gik jeg ud i haven og besigtigede flagstangen, som vi aldrig-aldrig bruger. Jeg fors√łger altid at afs√¶tte den til alle, som bare pipper det mindste om flagst√¶nger. Vimplen er fuldst√¶ndig flosset og viklet ind i snoren. I tusm√łrket overvejede jeg mine muligheder. De var ikke mange. Jeg anede ikke, hvordan jeg skulle f√• flaget op, og som gammel spejder ved jeg, at man ikke m√• flage efter m√łrkets frembrud.

I stedet gik jeg ind til min datter og talte med hende om angrebet i Paris. Om retten til at udtrykke sig frit, om respekt for andre mennesker, ligegyldigt religion og hudfarve, om enkeltst√•ende ekstremisters meningsl√łse handlinger, og hvordan vi m√• st√• sammen, n√•r noget s√• forkert og forstemmende sker.

flag