Category Archives: Kærlighed

Gaver i en anden indpakning end forventet

’Har du hørt det?’

Vi havde ikke set hinanden i flere år. Nu mødtes vi til en stor fest med folk i festskrud, drinks, tapas, taler, latter, høje stemmer og DJ. Hun var min venindes veninde. Vi havde kendt hinanden i flere år, men sidst jeg så hende, havde hun haft en udefinerbar tristhed over sig. På distancen fulgte jeg hende gennem min veninde. Hun og hendes mand gik noget tid efter fra hinanden. Manden ville ikke tale om det, og hun selv trak sig bort. I søstersolidaritetens navn bryggede min veninde og jeg en historie sammen om, at han havde forladt hende. Svin, som mænd er flest.

’Jeg har måtte gå til psykolog og min bror synes, jeg er et rædselsfuldt menneske.’

Min veninde havde efter et års tid fået hende i tale igen. Vi havde ikke haft ret. Det var ham, som havde bedt hende om at gå, fordi hun havde fundet en anden. Grænseoverskridende for begge parter. Begge kommer de fra sindige jyske familier, hvor man bliver sammen til guldbrylluppet, hvor man synger, spiser tarteletter og fejer resten ind under æresporten.

’Hun var bare en kollega, som jeg syntes var sej. Jeg havde slet ikke tænkt i de baner. Jeg har altid været til mænd. Men så kyssede hun mig i kælderen, og alting eksploderede. Jeg har aldrig været så forelsket før.’

Hun fortalte mig historien om kollegaen som i den grad slog benene væk under hende og familien. Om hendes og eksmandens forhold, som havde været dødt i flere år, men hvor smerteligt bruddet havde været for hende, manden og deres barn. Om at drømme om lykke og om at have fået den i en anden indpakning end forventet. Om at turde at gå mod strømmen. Og om kollegaen som var blevet til kæresten, som det meste af familien, samt hendes eksmand, havde accepteret.

’Nå, har du fået historien?’

Eksmanden satte sig hen til os. Det var den første fest, de deltog i, sammen, efter bruddet. Rygtet lød, at han nogenlunde var kommet ud på den anden side og nu huserede heftigt på datingscenen.

Hvad kunne jeg sige? Life is never a straight path, som en af mine veninder skrev til mig efter hun efter moden overvejelse var gået fra sin mand, havde levet et par år i Frankrig og nu havde fået børn med selvsamme mand. Er det realistisk, ville min redaktør spørge. Tydeligvis.

Vi skålede for dem, og alle som tør stå ved dem selv. Derefter dansede vi resten af natten væk sammen med alle de andre, som sikkert også havde deres, der skulle danses bort. 

Udsigten fra den anden side af 40

’Jeg er forelsket,’ siger den gamle mand og ler lidt genert. Han jager en hånd igennem sit sparsomme hår og retter på den stærke brille. Han fortsætter: ’Jeg mødte hende for nogle år siden til et arrangement. Den gang tænkte jeg, at det ville blive for bøvlet. Så mødte jeg hende igen for nogle måneder siden, og denne gang måtte jeg gøre noget. Ser du som 71-årig, bliver jeg ikke yngre, jeg må udnytte muligheden. Kan du følge mig?’

Jeg nikker. Hans historie sætter et spejl op for mine fordomme om alder. Denne sommer ramte jeg et af livets skarpe hjørner. Det fyrretyvende år. Eller som vi sagde i min ungdom: ’40, fed og færdig’. I dag siger de kloge, at 40’erne er de nye 30’ere. Og de har sikkert ret. Men det ændrer ikke ved, at når du fylder 40 år er halvdelen af dit liv sandsynligvis gået.

Mange af livets store valg er truffet. Det er svært at skifte karrierespor, mange har valgt en partner, for kvinder er det sidste udkald for at få børn og familiens ældste begynder at gå bort. Jeg kender ingen som ikke på en eller anden måde er blevet grebet af panik ved tanken og er blevet nødt til at genoverveje deres liv.

En ven købte en motorcykel, som han aldrig bruger. Andre har skiftet konen eller manden ud, eller gennemført en triatlon, eller fået et barn eller en efternøler. Og en veninde kan tale i timer om den store, vidunderlige 40 års-fest, hun skal holde. Hun er i skrivende stund 43. Personligt skrev jeg en bog: Jordfald.

Nu er jeg på den anden side af 40. Det er befriende at have været rundt om blokken og bloggen mere end en gang. Du ved, at ulykke varer ikke evigt, lige såvel som lykken, så det handler om at nyde lykken, når hun kigger forbi og komme gennem de perioder, hvor hun holder sig væk.

Udsigten på den anden side af 40 år er desuden pæn, især når jeg ser den 71 årige mand gå sammen med sin jævnaldrende kæreste. De holder hele tiden hinandens hænder. De kan slet ikke lade være.

De griber mulighederne, uagtet tallet på dåbsattesten.

Lammetæv

’Ja, jeg mangler bare papegøjen,’ sagde hun vittigt. Men som hun stod der med klap for øjet, og lam i den ene side af ansigtet, havde jeg svært ved at svare noget muntert tilbage. Jeg vidste godt, hvordan det var fat med hende. Hun havde meget nøgent skrevet til mig, at når vi nu skulle ses, skulle jeg altså være klar over, at operationen var mislykkedes, og hun ikke helt lignede sig selv. Men jeg havde ikke forstået, hvad det egentlig betød. Hele hendes historie var uden for min fatteevne.

Hun var gået til lægen, fordi hun havde svært at ved at høre på højre øre, og det havde vist sig, at hun havde en 5 cm. svulst i øret. Godartet, heldigvis. Men svulsten skulle bortopereres hurtigst muligt, og operationen var kommet for tæt på ansigtsnerven, så hendes ansigt var blevet lammet i højre side.

’Jeg er ok, jeg skal bare over det’, sagde hun til mig en råkold vintereftermiddag på en cafe i indre by. Hun fortalte det hele som om, en anden havde oplevet det. Vi lo meget, selvom der som sådan ikke var meget at grine af. Vi kunne ikke lade være. Nogle holder angsten på afstand ved at synge. Vi ler.

Da jeg cyklede hjem fra vores aftale den mørke tidlige aften, kunne jeg kun tænke en ting: lammetæv, og jeg tænkte på forfatteren Jennifer Egans vending: ´livet er et tæskehold’. Uden varsel var livet dukket op ved hendes dør og havde givet hende lammetæv. Jeg ved godt, at sådan er livet også, og heldigvis var det ikke alvorligt. Men i mørket kom det hele tæt på.

Henover året kom hun sig gradvist. Hun behøvede ikke længere gå med klap for øjet, lammelsen fortog sig i ansigtsnerven, og hun begyndte at arbejde igen. Jo bedre hun fik det, jo mere erkendte hun, hvor stor forskrækkelsen havde været. At oplevelsen havde gjort hende bange, at hun frygtede, hvor meget hun ville kunne klare.

Vi havde en aftale igen for ikke så længe siden. Hendes ansigt havde kun få mærker efter tæskeholdet. Men der var også noget andet. Hendes menstruation var udeblevet. En graviditetstest var negativ. Så blev hun for alvor bange. Hvad ventede hende nu? Var hendes krop for alvor ved at bryde sammen? En aftale hos lægen viste, at frygten var ubegrundet, at hun var gravid. Og det blev vendepunktet for hende. Hun holdt op med at frygte og i stedet besluttede hun sig for at skulle vise livet, hvad hun er gjort af. Herunder at kunne føde uden smertelindring.

Jeg tænkte igen ’lammetæv’, da jeg cyklede hjem efter den aftale. Men forskellen var, at det ikke var livet som uddelte dem, men hende selv. Jeg er slet ikke i tvivl om, at babyen i maven får den sejeste mor.

Det er 10 år siden, du døde

Det er 10 år siden, du døde. Brystkræften tog dig. Ikke at cancer nødvendigvis kunne ryste en så egenrådig og stædig dame som dig. Du havde gennem livet været udsat for værre ting end det. Og overlevet dem.

Du åd dig igennem livet, selvom du altid samtidig var på en eller anden kur.

Du indprentede mig, at dem der er nærige med deres penge, er nærige med deres kærlighed. Du selv gav, hvad du havde til os i din inderste cirkel.

Selvstændighed var for dig afgørende. Du lærte mig vigtigheden af at tjene mine egne penge og være uafhængig af andre. Selvom jeg i bakspejlet ville have ønsket for dig, at du selv havde turdet givet en smule køb på din uafhængighed. Du fortjente mere lykke, end du tillod dig selv at få.

I 8. klasse skrev jeg en stil, hvor jeg fremhævede din latter. Den bølger stadig i mig.

For 10 år siden gav du pludselig op. Et par måneder senere var du død.

Men det er også 10 år siden, at jeg, samme nat som du døde, mødte Gustaf. Nogle kalder det tilfældet. De har sandsynligvis ret. Jeg vælger dog selv at tænke på det som om, at du sendte mig ham for, at han skulle passe på mig, nu hvor du ikke ville være her længere.

Egenrådig, stædig, kærlig  – og altid i mit hjerte.

Hvide lanterner over Vesterbro

Min veninde blev gift. I går. Det var præcist, som det skulle være. Parret var yndige i sort, glimmer og lidt slangeskind. Der var Guds velsignelse, bobler, fadøl, marcipanroser, tapas og pizza. Festklædte gæster og damer i pels minglede med småbørnsramte forældre, børn og en hvidklædt engel, mens musikken spillede. Og om natten sendte vi hvide lyslanterner af sted over Vesterbro.

Det er ikke fordi, jeg ikke har læst statistikkerne: Over 40 % af ægteskaberne ender i skilsmisse. Og det er også min venindes andet ægteskab. En ting er øjeblikkets magi, noget helt andet er hverdagens hamsterhjul. Jeg har selv mand og børn, jeg ved godt, at kærlighed er noget, man skal kæmpe for.

Men jeg er ikke for fin til at tro på glæden og kærligheden. Også når den går sin vej. For lige såvel, som der altid vil opstå tomgang i livet, vil der også være mulighed for magi. Og der er muligheder nok for dem der tør, så jeg glæder mig til fortsat at sende lanterner af sted for min veninde og hende kone – også om mange år.